Dorpsfonds

Energiemaatschappij Agem stort per deelnemer van een postcoderoosproject jaarlijks een bijdrage in een soort dorpsfonds. De zogeheten maatschappelijke bijdrage. Leden die geen klant zijn bij Agem betalen deze bijdrage zelf.
Deze bijdrage is vrij te besteden aan een duurzaam project. Onderstaand de projecten aan welke Zonnig Zieuwent heeft bijgedragen, kennis, kunde en financiële middelen.

Project D!

screenshot elna project d 19-04-2019

Duurzaam denken over voedsel, afval en energie

Oud brood, een over datum blik tomaten en de staart van een varken. Je verwacht het misschien niet, maar je kunt er een lekkere maaltijd van bereiden. En dat is precies wat basisschoolkinderen in Zieuwent hebben gedaan tijdens de startactiviteit van project DRZMHD, dat is uitgevoerd in maart en april met een eindtentoonstelling op 19 april 2019. Onder bezielende leiding van Achterhoekse ‘van kop tot staart’-topkok Nel Schellekens werd in de bedrijfshal van De Timp door de kinderen enthousiast gekookt met overdatum- en afvalproducten van de Spar, bakker Jos en slager Beerten. Producten die je niet hoeft weg te gooien maar (nog) uitstekend kunt gebruiken. De burgemeester en wethouder kwamen dan ook gezellig mee-eten tijdens de heerlijke lunch.

De kinderen van groep 6, 7 en 8 gingen na deze gezamenlijke startactiviteit van project D geïnspireerd aan de slag met een zelf geformuleerde onderzoeksvraag over duurzaam voedsel (6), afval (7) en energie (8). Zo bezochten ze het voedselbos in spé bij Stephan Papen, fietsten naar remondis in Lichtenvoorde om te kijken hoe koffiecupjes worden gerecycled of naar de nulenergiewoning van Ronald Serné in Groenlo. Daarna kwamen de creatieve ideeën als vanzelf. Er werd een verticale kruidentuin gemaakt, ze ontwierpen een moestuin en een afvalscheidingssysteem voor de school en onderzochten wat nou eigenlijk ‘milieu’ betekent en wat ‘seizoensgroenten’ zijn. Ook maakten ze berekeningen over hoeveel stroom een koelkast verbruikt. Tijdens de afsluitende eindtentoonstelling op school werd zelfs een idee gepresenteerd voor een windmolentje op school om de ipads op te laden.
Inmiddels zijn we alweer bijna een jaar later. Dit voorjaar wordt de beplanting van de moestuin verder aangelegd en komt daar een beukenhaagje ter afscheiding omheen.


Op basis van de uitvoering van project-D heeft de Leefbaarheidsalliantie Gelderland een aanpak DRZM ontwikkeld om organisaties te helpen zelf een ‘project-D’ te starten. De aanpak bestaat uit een reeks van activiteiten en lessen in zes weken. De leerkracht richt de lessen in maar werkt voor de activiteiten samen met maatschappelijke organisaties of ondernemers uit de omgeving. Bewoners, lokale partijen of de gemeente kunnen afhankelijk van de mogelijkheden een coördinerende rol spelen of gewoon een (financiële) bijdrage leveren in de duurzame bewustwording van kinderen. Het schoolprogramma is altijd op maat en sluit aan bij beschikbare middelen of actuele thema’s in dorp of wijk

Mobiel gedeeld

foto auto mobiel gedeeld

Zieuwent heeft deelgenomen aan een initiatief van de provincie Gelderland. Doel was het vergroten van de mobiliteit van kleine kernen door het mede beschikbaar stellen van een elektrische deelauto. In Zieuwent was dit een succes. Helaas bleek de deelauto niet overal in Gelderland levensvatbaar. Derhalve is het project als geheel beëindigd.

foto laadpaal elektrische auto kerkplein zieuwent

Op het kerkplein in Zieuwent staat de laadpaal welke destijds als onderdeel van het project geplaatst is. Deze laadpaal kan eenieder gebruiken voor het laden van een elektrische auto.

Zonnig Zieuwent is momenteel aan het bekijken hoe we deze deelauto toch weer in ons dorp kunnen krijgen.

Ook werken we mee aan het ontwikkelen van mogelijke alternatieven voor een deelauto