Dorpsfonds

Zonnig Zieuwent ondersteunt duurzame initiatieven uit ons werkgebied* die bijdragen aan een duurzame samenleving.

Heb je zelf een duurzaam initiatief en ben je op zoek naar bijdragen? Mail ons op info@zonnigzieuwent.nl met daarin je verzoek. We kijken in eerste instantie als bestuur of het past binnen de duurzame doelstelling van het dorpsfonds. Aansluitend presenteer je in maximaal 2 minuten het plan op onze algemene ledenvergadering. De ALV beoordeelt de initiatieven. We hanteren een maximum van 1000 euro per initiatief.

Onderstaand een overzicht van initiatieven die een bijdrage hebben ontvangen uit dit dorpsfonds.

* Postcodes 7135 (Harreveld), 7137 (Lievelde), 7156 (Beltrum), 7261 (Ruurlo), 7263 (Mariënvelde), 7131 (Lichtenvoorde), 7132 (Lichtenvoorde), 7136 (Zieuwent), 7055 (Heelweg), 7025 (Halle), 7122 (Aalten), 7121 (Aalten), 7055 (Heelweg-Oost), 7134(Vragender)

2022

Stichting Jeugdraad Zieuwent (€1000,=)
Bijdrage voor zonnepanelen op jeugdgebouw De Waareise.

Corsogroep Harbers Paul (€1000,=)
Aanschaf van 2e hands spanten (staalconstructie) om een nieuw onderkomen te realiseren voor de bouw van hun bloemencorsowagens.

De klimaatburgemeesters van gemeente Oost Gelre (€1000,=)
Budget om tijdens de klimaatweek in het najaar activiteiten te organiseren. De klimaatburgemeesters stimuleren duurzame initiatieven en ondersteunen deze met raad, daad en bovenal media-aandacht.

Nacht van de nacht (€1000,=)
Het initiatief valt onder de vlag van Stichting Fratsen. Tijdens de nacht van de nacht is het de bedoeling om het donker van de nacht te bewonderen. Met kijkers de sterren bestuderen, de duisternis voelen en zichtbaar maken hoeveel licht er ‘s nachts is door (straat)verlichting.
De bijdrage wordt gebruikt om deze avond te promoten en te kunnen organiseren.

Jong en duurzaam Marianum (€1000,=)
Een bijdrage om jongeren op scholengemeenschap Marianum te kunnen begeleiden met projecten rond het thema duurzaamheid. Jongeren hebben veel ideeën, maar het ontbreekt ze nog aan kennis en kunde om deze ideeën te realiseren. Doel van het project is deze jongeren te begeleiden met de uitvoering van hun ideeën.

Voorstel uit bestuur Zonnig Zieuwent: Buurtschuur (€1000,=)
Iedereen heeft gereedschap, veel gereedschap. En iedereen heeft ongeveer hetzelfde gereedschap. Kost een berg geld, het wordt zelden gebruikt en vraagt veel grondstoffen. Waarom? We willen elkaars gereedschap kunnen gebruiken, laagdrempelig. Bijvoorbeeld bosmaaiers, heggenschaar, ladder, partytent, behangafstomer, verticuteermachine etc.
De bijdrage wordt gebruikt om het initiatief op te kunnen starten, bijvoorbeeld notariskosten voor het oprichten van een rechtspersoon.

2021

Schoon Oost Gelre € 500,- nieuwe kleding
Vrijwilligers die onze troep langs de weg opruimen. Ze vragen een bijdrage om herkenbare kleding aan te kunnen schaffen.BMV Mariënvelde € 1.000,- bijdrage zonnepanelen
Verminderen kosten energieverbuik door te investeren in zonnepanelen

Dorpshuis ‘ t Kempken Harreveld € 1.000,- Led verlichting
Om de kosten te drukken
Verder investeren in energiezuinige LED – verlichting.

Karartevereniging Muchin Zieuwent € 1.000,- warmtepomp
Bestaande, verouderde gaskachel vervangen

Verplaatsing laadpaal RKZVC € 500,-
De laadpaal van Zonnig Zieuwent is verplaatst naar de parkeerplaats van voetbalvereniging RKZVC. De kosten voor materiaal benodigd voor het aansluiten van de paal bedragen € 500,-


2020

Stichting Kerkepaden (€1000,=)
Het materiaal, de kettingzagen, bosmaaiers, heggenscharen, stokzagen etc. van Stichting Kerkepaden dienen bij tijd en wijle vervangen te worden. Ze willen deze graag vervangen door elektrisch gereedschap. De vrijwilligers lopen geen gehoorbeschadiging op en staan niet in de ongezonde lucht. En het is duurzamer en dus veel beter voor het milieu.

Foto: Annekée Cuppers, ELNA Achterhoek Nieuws B.V.

Krantenartikel overhandiging bijdrage dorpsfonds aan Stichting Kerkepaden Zieuwent

Woonzorg Zieuwent (€1000,=)
https://www.elna.nl/nieuws/maatschappij/424076/duurzame-plaids-voor-woonzorg-zieuwent

Er wordt uitgelegd wat de woonzorg in Zieuwent is. 13 appartementen voor senioren, waarvan 3 voor echtparen in de voormalige pastorie van de kerk in Zieuwent
Ze willen graag een bijdrage voor een moestuin op hoogte en een droogmolen als milieuvriendelijk alternatief voor de wasdroger. Alsmede dikke dekens, ouderen zitten graag voor het raam en dan hebben ze het koud. Een deken is duurzamer dan de kachel een standje hoger zetten.

Appeltje voor de dorst (€1000,=)
https://www.elna.nl/nieuws/onderwijs/433859/zieuwents-schoolproject-afgesloten-met-winnende-appeltaart
Met basisschool kinderen appels rapen in de diverse boomgaarden die de Achterhoek rijk is. Deze boomgaarden worden niet meer gebruikt, het meeste fruit rot weg. Het geld is nodig om dit idee Achterhoek breed aan te bieden aan scholen om zo kinderen te leren waar ons eten vandaan komt. Ze willen de kinderen meenemen in het maken van sap, zelf voedsel maken door sap te persen. (Persen gebeurd door de SapPers)

Het klompenpad door de Distelkring (€1000,=)
Ontstaan uit de toenmalige kunstroute langs de kerkepaden wordt er gewerkt aan duurzame kunstprojecten in de natuur. O.a. wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de natuur, in samenwerking met (hoge) scholen.
Er wordt om een bijdrage gevraagd om een budget paraat te hebben om in de toekomst een kunstproject langs het huidige Klompenpad te kunnen realiseren.

Verduurzaming achterplein (Ouderraad basisschool te Zieuwent) (€500,=)
De basisschool zou graag het achterplein aanpassen. Vanuit de overheid/schoolbestuur is hier geen budget voor. De wens is om op het grasveld achter de school een kring van grote keien te realiseren. De ouderraad kwam met dit initiatief. De kring zal gebruikt worden voor educatie buiten in de frisse lucht en als speeltoestel.


2019

Plikedag Veloce (€500,-)
Toerclub Veloce organiseert een plike dag. Een fietstocht met prikstok en afvalzak. Deelnemers touren door de omgeving waarbij ze alle zwerfafval langs de kant van de weg opruimen. Om deze dag mogelijk te maken vwordt gevraagd om een bijdrage uit het dorpsfonds.

(Update ALV 2021: dit bedrag is niet uitgekeerd, de plikedag heeft geen doorgang kunnen vinden vanwege de Covid-pandemie. Het bedrag komt beschikbaar voor initiatieven in het nieuwe jaar)

Kerkverlichting € 1.000,-
De verlichting van de kerktoren in Zieuwent werkt niet meer. Enkele inwoners hebben het initiatief genomen om de verlichting te vernieuwen. Er wordt gevraagd om een bijdrage voor deze LED-verlichting.

Bomenplan € 500,-
Soms komt het voor dat boomkwekerijen aan het eind van het seizoen niet alle jonge bomen hebben verkocht. 4 partijen hebben de krachten gebundeld en maken het mogelijk het overschot aan bomen te verdelen in Nederland. Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda.

Als er een partij boompjes beschikbaar is, geschikt om te verdelen in het werkgebied van Zonnig Zieuwent, willen we (financiële) slagkracht hebben om de boompjes op te halen en te verdelen. Kosten bestaan uit transport, PR, eventueel tussenopslag en een kleine vergoeding per boompje voor de initiatiefnemers van dit bomenplan.

Vrijwilligers abonnement deelauto € 1.000

In Zieuwent is een deelauto beschikbaar. Ook mensen zonder rijbewijs kunnen hier gebruik van maken. Zij worden dan gereden door vrijwilligers. Niet alle kosten voor deze vrijwilligers zijn 1 op 1 te verhalen bij diegene die gereden wordt. Derhalve vragen we een bijdrage om deze vrijwilligers service te ondersteunen.


2018

Project D

Duurzaam denken over voedsel, afval en energie

Oud brood, een over datum blik tomaten en de staart van een varken. Je verwacht het misschien niet, maar je kunt er een lekkere maaltijd van bereiden. En dat is precies wat basisschoolkinderen in Zieuwent hebben gedaan tijdens de startactiviteit van project DRZMHD, dat is uitgevoerd in maart en april met een eindtentoonstelling op 19 april 2019. Onder bezielende leiding van Achterhoekse ‘van kop tot staart’-topkok Nel Schellekens werd in de bedrijfshal van De Timp door de kinderen enthousiast gekookt met overdatum- en afvalproducten van de Spar, bakker Jos en slager Beerten. Producten die je niet hoeft weg te gooien maar (nog) uitstekend kunt gebruiken. De burgemeester en wethouder kwamen dan ook gezellig mee-eten tijdens de heerlijke lunch.

De kinderen van groep 6, 7 en 8 gingen na deze gezamenlijke startactiviteit van project D geïnspireerd aan de slag met een zelf geformuleerde onderzoeksvraag over duurzaam voedsel (6), afval (7) en energie (8). Zo bezochten ze het voedselbos in spé bij Stephan Papen, fietsten naar remondis in Lichtenvoorde om te kijken hoe koffiecupjes worden gerecycled of naar de nulenergiewoning van Ronald Serné in Groenlo. Daarna kwamen de creatieve ideeën als vanzelf. Er werd een verticale kruidentuin gemaakt, ze ontwierpen een moestuin en een afvalscheidingssysteem voor de school en onderzochten wat nou eigenlijk ‘milieu’ betekent en wat ‘seizoensgroenten’ zijn. Ook maakten ze berekeningen over hoeveel stroom een koelkast verbruikt. Tijdens de afsluitende eindtentoonstelling op school werd zelfs een idee gepresenteerd voor een windmolentje op school om de ipads op te laden.


Op basis van de uitvoering van project-D heeft de Leefbaarheidsalliantie Gelderland een aanpak DRZM ontwikkeld om organisaties te helpen zelf een ‘project-D’ te starten. De aanpak bestaat uit een reeks van activiteiten en lessen in zes weken. De leerkracht richt de lessen in maar werkt voor de activiteiten samen met maatschappelijke organisaties of ondernemers uit de omgeving. Bewoners, lokale partijen of de gemeente kunnen afhankelijk van de mogelijkheden een coördinerende rol spelen of gewoon een (financiële) bijdrage leveren in de duurzame bewustwording van kinderen. Het schoolprogramma is altijd op maat en sluit aan bij beschikbare middelen of actuele thema’s in dorp of wijk

Mobiel gedeeld

Zieuwent heeft deelgenomen aan een initiatief van de provincie Gelderland. Doel was het vergroten van de mobiliteit van kleine kernen door het mede beschikbaar stellen van een elektrische deelauto. In Zieuwent was dit een succes. Helaas bleek de deelauto niet overal in Gelderland levensvatbaar. Derhalve is het project als geheel beëindigd.

Op het kerkplein in Zieuwent staat de laadpaal welke destijds als onderdeel van het project geplaatst is. Deze laadpaal kan eenieder gebruiken voor het laden van een elektrische auto.

Zonnig Zieuwent is momenteel aan het bekijken hoe we deze deelauto toch weer in ons dorp kunnen krijgen.

Ook werken we mee aan het ontwikkelen van mogelijke alternatieven voor een deelauto