Zelf zonnepanelen leggen

Informatie over de werking van de oude Postcoderoosregeling, voor iedereen die voornemens is zelf zonnepanelen te leggen op eigen dak met certificaten op een of meer daken van onze eerste 6 projecten.
Project 1: Grefte (Schieven) Zieuwent
Project 2: Wopa Lichtenvoorde
Project 3: Bokkers Mariënvelde
Project 4: ‘t Kempken del Sol Harreveld
Project 5: Hinnen te Zieuwent
Project 6: Zwaogas te Zieuwent

Als je panelen op eigen dak legt betaal je tot 2025 géén energiebelasting omdat je jouw opgewekte stroom mag wegstrepen tegen jouw verbruikte stroom. Vanaf 2025 verandert dit door de afbouw van de salderingsregeling.
Zonnepanelen op eigen dak hebben wel invloed op het terugverdienmodel bij je investering bij Zonnig Zieuwent.

Het terugverdienmodel voor dak 1 t/m 6 is: je wordt vrijgesteld van de energiebelasting over je eigen verbruik, voor het deel dat jouw certificaten hebben opgewekt.
Rekenvoorbeeld: stel je verbruik was 4000kWh en je certificaten leverden 3000kWh op, dan krijg je over die 3000kWh de betaalde energiebelasting terug. Leg je zelf panelen dan daalt je netto verbruik. Stel je legt zelf zonnepanelen en je nieuwe verbruik wordt 1000kWh en je certificaten leveren 3000kWh op. Je hebt maar over 1000kWh energiebelasting betaald. Over de resterende 2000kWh heb je geen energiebelasting betaald en die krijg je dus ook niet terug.
Uiteraard deel je als certificaathouder wel mee in het batig saldo (wat we onder de streep als coöperatie over houden aan de stroomverkoop minus de kosten).
Na 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd naar 0 in 2030. Vanaf 2025 doen je certificaten dus wel weer (deels) mee voor teruggaaf energiebelasting. Meer informatie over de afbouw van de salderingsregeling treft u hier aan Zonnepanelen: minder salderen, toch aantrekkelijk | Milieu Centraal

Wat wijsheid is in jouw situatie weten we niet. Deze rekensom is voor iedereen anders en kan iedereen het best zelf maken.

Leden van dak 7 en 8 hebben niets van doen met de teruggaaf energiebelasting en het salderingsverhaal. Met de komst van de nieuwe SCE regeling is er geen enkel verband meer met het eigen verbruik. Zonnepanelen op eigen dak hebben voor leden van dak 7 en 8 geen enkele invloed op het terugverdienmodel bij Zonnig Zieuwent.